Een stiltedag betekent niet dat alles stil is

mindfulness Stiltedag retraite

Wist je dat…

Een stiltedag niet betekent dat alles stil is?

Ik organiseer jaarlijks stiltedagen en krijg dan vaak te horen van mensen dat ze vermoeden dat ze hoogst ongemakkelijk gaan worden van de stilte en eigenlijk ook geen idee hebben wat zo’n dag inhoudt.

Een stiltedag betekent vooral dat je even niet sociaal ‘hoeft’ te zijn (wat soms best lekker kan zijn 😉) en dat je al het praten dus even achterwege mag laten. Door praten zijn we vaak vooral bezig met de ander en raken we onbewust wat verwijderd van onszelf. Gevoelens en lichamelijke signalen kunnen we minder goed oppikken. Het luisteren naar ons hart is dan al helemaal ver te zoeken!

Ook is het niet zo dat je de hele dag ongemakkelijk in stilte zit. Ik hou je lekker bezig met allerlei activiteiten, waardoor je zo door de dag heen hobbelt in alle rust. Ik wissel meditaties af met Mindfulness Yoga, een wandeling, creatieve activiteiten (zoals kleuren of tekenen met hele toegankelijke oefeningen) en uiteraard een heerlijke lunch en hapjes tussendoor.

En dan die lunch; ja een maaltijd eten in stilte is vaak de eerste paar minuten even wat onwennig. Daarna zul je merken dat het eigenlijk heerlijk is. Je proeft veel beter wat je eet en drinkt, je eet rustiger (wat fijner is voor de spijsvertering) en je merkt dat je hoofd en lichaam tot rust komen.

Ik heb inmiddels al vele deelnemers gehad, waarvan de meesten voor het eerst een stiltedag gingen ervaren. Allen kijken dankbaar terug op de dag en geven aan dat het reuze meeviel 😉 Sterker nog, ze vonden het erg heilzaam en wilden liever de stilte op het eind niet eens doorbreken! Een ware wellness voor lichaam, ziel en geest…

Wil jij ook eens een stiltedag ervaren of deelnemers’ ervaringen lezen? Kijk dan op de pagina Stiltedag.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

© 2021 Mindful Kompas.