Puglia Retraite


– Ga mee op reis en ‘ont’moet jezelf –

Zoek jij een volledig verzorgde retraite met een holistisch programma waarin zowel ontspanning, als persoonlijke ontwikkeling op de agenda staat? Dan is deze retraite écht iets voor jou!

Je krijgt een mix van oosters boeddhisme en westerse psychologie en gezondheid. Binnen een week kom je weer in je eigen kracht en ga je met nieuwe energie en inspiratie terug naar huis.

Innerlijke rust en ontwikkeling, in combinatie met genieten van al het moois in het warme, sfeervolle Zuid-Italië; East meets west in optima forma!

'Wat een groot, magisch cadeau voor mezelf was deze retraite! Zalig om alle tijd te hebben voor mezelf, om te vertragen, te ontspannen en ondertussen bewust te worden van hoe ik in het leven sta. Ik kon werken aan gedachtes en gewoontes waar ik minder gelukkig van wordt. Ik kwam heel ontspannen, dankbaar en trots terug van deze prachtige reis. Een dikke aanrader voor iedere man of vrouw!'
deelnemer Puglia retraite 2022

☀️ Rust, ruimte, Italiaans eten, wijn proeven, zwemmen, mediteren, zon, verdiepende gesprekken, een lach en een traan, avontuur, verbinding, stilte, even geen haast en leven van moment tot moment… ☀️

Data: 26 september – 1 oktober 2023 (VOLGEBOEKT!)

Voor wie?

 • Wil je voelen waar je voor staat en waar je krachten liggen?

 • Heb je het gevoel geleefd te worden, of ben je voor je gevoel in een sleur terecht gekomen?

 • Wil je graag tijd maken voor jezelf en leren jezelf meer op nummer 1 te zetten?

 Dan is deze retraite écht iets voor jou!

In een klein gezelschap ga je een reis maken (terug) naar jezelf:
– gesteund door de groepsgenoten
– gevoed door het programma
– geïnspireerd door de prachtige omgeving
– begeleid door ervaren trainer(s)

Dit alles gebeurt in een ontspannen, liefdevolle sfeer met gelijkgestemden. Geschikt voor zowel mannen als vrouwen.  

Aantal deelnemers; maximaal 12

Programma

Wij als mens bestaan uit 4 elementen; Aarde, Water, Lucht en Vuur (vanuit het boeddhisme én de antroposofie, oftewel: ‘East meets West’). Deze 4 elementen vormen de basis voor het programma, waar alle activiteiten en oefeningen die dag door gekleurd zijn. 

Dag van aankomst

Onder het genot van een welkomstdrankje zul je in informele sfeer kennismaken met de anderen, het programma en de locatie.

Dag 1 : Aarde

Aarde staat voor dé basis van ons menszijn. Op de eerste dag staat dan ook de ‘Fysieke’ wereld onder de aandacht; je doet oefeningen om te landen op locatie en in je lichaam. Je onderzoekt deze dag je verhouding tot je lichaam, ruimte en materie en hoe je hierin voor jezelf kunt zorgen. In de middag bezoek je, om verder te aarden, het prachtige plaatselijke dorpje Conversano.

Dag 2 : Water

Water staat voor al het levende/vitaliserende in ons. Op deze dag staat je vitaliteit en gewoontepatronen op het menu. Je staat stil bij je energiehuishouding, voeding (letterlijk en figuurlijk) en doet oefeningen met je adem en zintuigen. In de middag zal je middels een traditonele kookworkshop op locatie je zintuigen prikkelen en je voeding verzorgen!

Dag 3: Lucht

Lucht staat voor al het ‘bewegende’ in jou, zoals je gedachtes, emoties en gedrag. Hoe reageer je op je omgeving? Wat ‘beweegt’ dit in jou en heb je hier invloed op? Waar haal jij je ’emotionele’ voeding en hoeveel ruimte is hiervoor? Je zal deze dag oefeningen doen gekoppeld aan deze beweging en de koppeling maken tussen de buitenwereld en je binnenwereld. Ook zal je hieraan gerelateerd een heerlijke wijnproeverij op locatie krijgen!

Dag 4: Vuur

Vuur staat voor je wilskracht/intuïtie. Deze dag maak je dan ook ruimte voor je innerlijke wijsheid, je hart en je idealen, om zo richting te vinden gestuurd vanuit je hart in plaats van (alleen) vanuit je hoofd. Bij dit element komen alle 4 de elementen samen. Dit zal je ervaren met een bezoek aan een van de meest pittoreske plaatsjes aan de kust van Puglia; Polignano a Mare, met aldaar een heerlijke lunch en, als het weer het toelaat; een geweldige boottrip!

Dag van vertrek

Op de dag van vertrek zal je onder het genot van een afscheidsdrankje terugblikken op je reis en met een gevulde rugzak proosten op de toekomst!

'Nu een tijdje al weer thuis na de retraite ben ik echt dichter bij mezelf gekomen en kan ik weer voelen wat ik wil. Ik moet niet zoveel meer van mezelf, ik leun op mijn werk meer achterover en mijn ochtendritueel ziet er anders uit.'
deelnemer Puglia retraite 2022

Info en prijzen

Kamers

Privé kamer

Alle kamers zijn voorzien van antieke, traditioneel Italiaanse meubels. Iedere kamer heeft een tweepersoonsbed en eigen badkamer met douche. De kamers beschikken over een minibar, föhn, verwarming, airco en plafondventilator. 

All-inclusive*: €1.425,- Lazy-bird: €1.275,-
(VOLGEBOEKT!))

2 persoonskamer

Alle kamers zijn voorzien van antieke, traditioneel Italiaanse meubels. Iedere kamer heeft een tweepersoonsbed en eigen badkamer met douche. De kamers beschikken over een minibar, föhn, verwarming, airco en plafondventilator.

Als je liever 2 aparte bedden wilt, kan dit voor een kleine meerprijs geregeld worden.

All-inclusive*: €1.295,- Lazy-bird: €1.125,- per persoon 
(VOLGEBOEKT!)

– Per persoon een inschrijfformulier invullen (op het formulier vermelden met wie de kamer gedeeld wordt – oftewel; je hoeft geen kamer te delen met een ‘vreemde’).

*Betalingsinfo: Je betaalt voor een volledig verzorgde 5-daagse trip ter plekke (zie ‘what’s included’). Je hoeft daarnaast alleen nog zelf je vliegticket te betalen en een reis- en annuleringsverzekering te regelen. Na aanbetaling is je aanmelding definitief en ontvang je een mail ter bevestiging met meer info over de trip en vluchtadviezen. 

'De retraite heeft me geleerd dat het oké is om niet altijd bezig te zijn met wat er morgen gaat komen. Dat het niet erg is om even stil te staan. Het voelt goed om aandacht te hebben voor mezelf en dingen met aandacht te doen, in stilte. Het stilstaan bij welke dingen ik wil meenemen om in mijn dagelijks leven meer mindful te zijn, helpt me om deze veranderingen ook echt door te voeren nu ik weer thuis ben.'
deelnemer Puglia retraite 2022

What’s included

Laat je heerlijk in de watten leggen. Er zal je tijdens deze reis werkelijk aan niks ontbreken!  

 • 5 overnachtingen
 • 5 keer ontbijtbuffet
 • 4 keer 3-gangen lunch (traditoneel Italiaans)
 • 4 keer 3-gangen diner (traditioneel Italiaans)
 • welkomstdrankje en afscheidsborrel
 • thee/mineraal water gedurende de dag
 • dagelijks mindfulness en meditaties
 • dagelijks begeleide zelfonderzoeksessies
 • airport transfer bij aankomst en vertrek
 • kookworkshop (lokale gerechten maken en nuttigen!)
 • wijnproeverij (met 5 lokale wijnen)
 • bezoek aan Conversano en Polignano a Mare (inclusief vervoer + evt. boottrip)
 • de gehele week gebruik van yogamat en zwembad
 • welkomstkado ❤
 • Indien gewenst individuele coachings/begeleidingsgesprekken

Behalve de wijnproeverij en het afscheidsdrankje zal er geen alcohol geserveerd worden, om zo puur mogelijk te werken met onze eigen kracht (en het extra te waarderen wanneer het er wel is!).

Recencies

'Wat een verrijkende ervaring! Ik heb genoten van het zorgvuldig samengestelde programma, de prachtige casina met mooie tuin, zwembad en kapel, het heerlijke eten, de lieve mensen en de warme begeleiding. In de stiltes kon ik intens genieten, tot meer innerlijke rust komen en mijn eigen kracht voelen. Wat ben ik dankbaar dat ik hier aan heb deelgenomen.'
'Een dikke aanrader voor iedereen die tot zichzelf wil komen. Het helpt je om aandacht te hebben voor je innerlijke & uiterlijke zelf en om uit te zoomen van de dagelijkse dingen. Ook is de locatie in het prachtige Puglia een weldadige plek om je helemaal in onder te dompelen, samen met de Italiaanse zon en het Italiaanse eten, wat deze retraite zo compleet en extra bijzonder maakt. Het is écht een cadeautje aan/voor jezelf!'
'De retraite hielp mij letterlijk en figuurlijk afstand te nemen van een moeilijke situatie waar ik op dit moment in mijn leven in zit. In Italië voelde ik me meer uitgerust dan ik me in jaren gevoeld heb. Ik heb gemerkt dat het me goed doet meer aandacht aan mezelf te besteden en sommige dingen wat meer los te laten. Tijdens de retraite werd me heel duidelijk wat mijn energiegevers zijn. Weer terug in het toch wel stressvolle dagelijkse leven geef ik nu echt meer aandacht aan deze dingen, wat me goed doet.'
'Deze retraite bracht me innerlijke rust en verdieping. Ik pas er inmiddels al heel veel van toe in mijn dagelijks leven, zowel onbewust als bewust.'
'Eindelijk iets écht voor mezelf, wat me zo veel heeft gebracht. De retraite heeft een fijne combinatie van oefeningen en vrije tijd.'
'De retraite heeft me geholpen om stil te staan, om te vertragen, om na te denken wat ik belangrijk vind in het dagelijks leven en wat ik wil veranderen, in grote en kleine dingen. En dat op een fantastische locatie!'

Ingrediënten van de retraite

Begeleiding gedurende de week door Gitta; ervaren psycholoog, mindfulness trainer, groepstrainer en biografisch therapeut. Zij wordt gedurende deze week bijgestaan door haar moeder Helena; een door de wol geverfde coach met een schat aan levenservaring. Samen vormen zij een hecht team die garant staan voor de gezonde mix van warmte, zachtheid, humor en nuchterheid.

Ruimte om vóór jezelf óver jezelf het een en ander op een rijtje te zetten met behulp van vragen gekoppeld aan het thema van de dag

Ontspannen meditaties, inspirerende teksten, muziek en mindful bewegen

Alles en iedereen functioneert beter met warmte. En waar kennen ze de kunst van het ‘genieten’ beter dan in het prachtige Zuid Italië! Kortom; dé aangewezen plek voor de voeding van lichaam, ziel en geest!

Sfeerimpressie

Wist je dat?

 • Veel werkgevers een retraite of workshop vergoeden vanuit opleidingsbudget?
 • Je een retraite als opleidingskosten kan aftrekken bij de belastingdienst?

Achtergrond van het programma

Het programma is opgezet met de beweging van de ademhaling. Dit vind je door de dag heen en tijdens de gehele 5 daagse-week. We bewegen naar binnen; vertragen, verstillen, op onszelf zijn, alsook naar buiten; plezier maken, samen zijn, ervaringen opdoen.

Iedere dag begint in stilte met een mindfulness oefening gevolgd door het ontbijt. Daarna laten we de stilte achter ons om ons te richten op het inhoudelijke programma van de dag. Na toelichting krijg je de tijd voor individuele (schrijf)oefeningen met aansluitend het uitwisselen van ervaringen en ontdekkingen. Na de lunch is er relax-tijd, waarna er ruimte is voor het middagprogramma (op locatie of elders). Hier staat het ‘beleven’ centraal. Na het diner (op locatie), en nog meer relaxen, is er een afrondende mindfulness oefening om vervolgens weer in stilte ons terug te trekken om de dag af te sluiten. Iedere dag is omlijst met inspirerende teksten en gedichten.

Er is in het programma voldoende tijd voor zowel inhoud, ontspanning als vrije tijd. Alle programma onderdelen zijn vrijwillig.

Een woordje namens mij...

East meets west - dat ben ik ten voete uit; opgegroeid als nuchtere Hollander, afgestudeerd psycholoog, geordend en planmatig van karakter, maar tegelijkertijd geinspireerd door meerdere jaren te hebben geleefd in Thailand, geinteresseerd in spiritualiteit/zingeving en rust vinden in yoga en meditaties. Ik beweeg me graag tussen beide 'werelden'.
Gitta van Driel
Organisator
‘The best of both worlds’; Het boeddhisme helpt me om te zijn in het moment, mijn hoofd stil te krijgen en een accepterende en vriendelijke houding aan te nemen t.a.v. gemak én ongemak. Terwijl de westerse kijk op (positieve) gezondheid me helpt om op onderzoek uit te gaan bij mezelf om mijn aanpassingsvermogen, veerkracht en gevoel van zingeving te vergoten.
GItta van Driel
Organisator
Zowel bij mijzelf als in mijn werk merk ik keer op keer hoe deelnemers, doordat ze met behulp van Mindfulness ‘zakken’ in hun lijf, weer hernieuwde kracht, zachtheid en inspiratie vinden. Daarnaast merk ik tijdens biografische groepstrainingen dat deelnemers, door met andere ogen naar zichzelf (en de ander) te kijken, tot meer begrip, nieuwe inzichten en ideeën komen. Voor mij dé reden om deze 2 vormen samen te brengen, zodat ze elkaar kunnen versterken!
Gitta van Driel
Organisator
Hierdoor geïnspireerd is het programma voor deze retraite tot stand gekomen; Aan de ene kant genieten in het moment met verfrissende humor en nuchterheid. Aan de andere kant een liefdevolle, nieuwsgierigheid naar de mens áchter de buitenkant met al zijn kwetsbaarheden en kwaliteiten.
GItta van Driel
Organisator

De retraite aan iemand kado doen?

Neem contact op voor de mogelijkheden.

© 2021 Mindful Kompas.

Vertaal pagina naar Engels English