Mindfulness

Mindfulness is een mix van oosterse wijsheden en westerse wetenschap. Het helpt je omgaan met stress door meer bewust in het hier en nu te zijn (hoe nuchter wil je het hebben?). 

Mindfulness leert je alles met meer aandacht te doen en meer innerlijke rust te creëeren. Ook oefen je met Mindfulness je vriendelijkheid en het verdragen van ongemak. Mindfulness kun je beoefenen tijdens verschillende soorten meditaties, maar ook tijdens alledaagse activiteiten.

8-weekse Mindfulness training

Wil je zelf leren de vaardigheden van Mindfulness eigen te maken? Volg dan de 8-weekse Mindfulness training en investeer daarmee in je toekomstige zelf. Uit onderzoek blijkt dat deze training zeer effectief is voor mentale en lichamelijke gezondheid en leidt tot een betere kwaliteit van leven. 

De Mindfulness training is een praktische 8-weekse groepstraining, waarmee je bewust wordt van onbewuste denkpatronen. Het leert je hoe je brein werkt, en hoe gedachten, oordelen en emoties vaak de veroorzakers zijn van lichamelijke en geestelijke pijn.

De training bestaat uit 8 wekelijkse sessies van 2 uur. Daarnaast oefen je thuis elke dag met mindfulness oefeningen (dit is een belangrijk onderdeel van de training en bepaald voor een groot deel het succes). De thema’s die aan bod komen zijn;

 1. automatische piloot
 2. omgaan met obstakels
 3. je grenzen leren kennen
 4. herkennen van stress en weerstand
 5. leren omgaan met stress en weerstand
 6. gedachtes zijn geen feiten
 7. voor jezelf zorgen
 8. mindfulness in jouw dagelijks leven 

Praktisch:
Data groepstraining: 13, 27 okt, 3-24 nov, 1 en 15 dec. Aanvullende stiltedag is op zondag 28 januari.
Tijd: 09:00-11:00 uur (inloop vanaf 08:45)
Locatie: Vossenhol 12, te Bemmel
Kosten (inclusief werkboek):

 • €325,- (zonder stiltedag)
 • €395,- inclusief stiltedag op zondag 28 januari

   

Individuele 8-weekse training
Locatie
: De Houtakker 51, te Bemmel
Data & tijd: samen in te plannen (1,5 uur per sessie)
Kosten: met vergoeding* €760,-
               zonder vergoeding* €645,-
(excl. de aanschaf van het werkboek t.w.v. €20,-)

Na aanmelding kan er nog een telefonisch contact zijn om samen te bepalen of de training op dit moment wat voor je is en wat de wederzijdse verwachtingen zijn.

*Vergoeding: Er is een gedeeltelijke vergoeding mogelijk vanuit het aanvullend pakket (alternatieve zorg). Als je ergens werkzaam bent is daarnaast de kans groot dat er in je CAO een ontwikkel- of opleidingsbudget is opgenomen, welke je in overleg met je werkgever vrij mag besteden aan coaching of loopbaanbegeleiding.

Mindfulness effectief?

Na 30 dagen al resultaat door van mindfulness een gewoonte te maken! De resultaten kunnen al geboekt worden door een paar minuten per dag bewust te worden van wat je doet, denkt en voelt!

Voorbeelden van bewezen effecten; 

 • betere focus en concentratie
 • meer veerkracht
 • betere nachtrust
 • meer ontspanning
 • meer creativiteit
 • meer energie
 • lagere bloeddruk 
 • minder stress/piekeren
 • afnemende kans op burn-out
 • significante afname van angst en depressie
 • gunstige effecten voor mensen met verslaving
 • afname chronische pijn (waaronder rugklachten, fibromyalgie)
 • verbetering van algehele levenskwaliteit
 • beter omgaan met emoties

Voor meer informatie over mindfulness kijk op:
verenigingvoormindfulness.nl/mindfulness/info-over-mindfulness

Wat brengt Mindfulness mij?

Door mijn onrustige hoofd en beweeglijke karakter zijn de langere, formele oefeningen (passieve meditaties) nog altijd een uitdaging, maar mindful dingen doen en regelmatig begeleide meditaties helpen mij om dat onrustige hoofd toch rust te geven, meer te genieten van kleine dingen en m’n gedachtes vooral niet zo serieus te nemen! Ik voel me hierdoor een prettigere moeder, partner en vriendin. 

Mindful leven tips

Ook zo’n moeite om mindfulness te integeren in je drukke dagelijkse leven? Hier wat toegankelijke tips om je daarbij te helpen! Mindfulness betekent namelijk niets meer en niets minder dan ‘weten wat je doet, terwijl je het doet’.

Proeven

Proef met volle aandacht eens de eerste paar happen van je maaltijd of de eerste paar slokken van je drinken. En kies eens bewust: Wat eet je graag? Wat drink je graag? Waar heb jíj zin in deze week? Al proevend krijgt je drukke hoofd even rust en verwen je je zintuigen.

Voelen

Als je met aandacht voelt, is er even geen ruimte voor denken (lees: ‘piekeren’ 😜). Voel bijv. hoe de druk op je voeten verandert met iedere stap, voel welke spieren helpen om te lopen of fietsen, voel de zon op je gezicht, voel de vacht van je hond of kat, de warme hand van je kind in jouw hand, voel de warme douche op je huid of hoe zacht je kussen is. Wat voel jij allemaal vandaag?

Luisteren

Kies een moment om met al je aandacht te luisteren zonder oordeel. Wat is er te horen? Vogels? Het tikken van de klok? Je adem? Of luister je favoriete liedje. Alle geluiden zijn maar tijdelijk en horen bij dit moment. Als je bewust luistert heeft je hoofd heel even rust!

Ademen

De simpelste en krachtigste tactiek; ‘bewust ademen’. Probeer eens bij het opstaan, naar bed gaan, of op de wc (ja echt!) 3 keer met aandacht in en uit te ademen! En voel wat dat met je doet.

Vertragen

Ons dagelijkse leeftempo ligt hoog. Wil je jezelf wat meer rust geven in je hoofd? Kijk waar je je tempo iets kunt vertragen. Kun je ergens iets langzamer lopen, fietsen, ademen? Wanneer je het tempo er wat uithaalt, heb je al gelijk je aandacht meer bij wat je doet en geef je dat overspannen hoofd een mini-break!

‘Er was eens een eenzame kluizenaar die op een dag bezoek kreeg van enkele mensen.
Nieuwsgierig vroegen ze hem wat voor nut het leven in stilte en meditatie had. 
De kluizenaar, die net met een emmer water haalde uit een diepe bron, stopte zijn werkzaamheden en zei: ‘Kijk eens in de bron. Wat zien jullie?’
De mensen tuurden naar het water en zeiden: ‘We zien helemaal niets.’ 
Enige tijd later herhaalde de kluizenaar zijn vraag. ‘Kijk weer in de bron. Wat zien jullie nu?’
De mensen keken weer en zeiden opgetogen: ‘We kunnen in de weerspiegeling onszelf zien!’ ‘Dat is de kracht van de stilte,’ legde de kluizenaar uit. ‘Ik was, met een emmer water aan het putten en daarom was het water onrustig. Nu is het rustig en kunnen jullie jezelf zien. Stilte zorgt ervoor dat je jezelf kunt zien. Maar blijf nog even hier wachten.’
Enige tijd later zei de kluizenaar weer: ‘Kijk nu nog een keertje in de bron. Wat zien jullie nu?’ De bezoekers tuurden naar de bron en riepen uit: ‘Nu zien we de stenen op de bodem van de bron!’ ‘Juist,’ beaamde de kluizenaar, ‘als je maar lang genoeg wacht en opgaat in stilte, kun je de grond van alles aanschouwen.’

© 2021 Mindful Kompas.